در دوران ابتدایی زبان آموزی از مقولات بسیار با اهمیت است و شاید به جرات بتوان گفت زیربنای شناخت و یادگیری نوشتاری و کلامی فرد از زبان مادری خود در این دوران شکل می گیرد.اگر به هر دلیلی مشکلی در یادگیری دانش آموز وجود داشته باشد و نتواند بدرستی اصول و مبانی زبان فارسی را بشناسد و بکار گیرد چه بسا تا سالها بعد و گاه تا پایان عمر هنوز قادر به رفع آن نباشد.این امر زمانی جدی تر میشود که امروزه شاهد آن هستیم که با نفوذ تکنولوژی و بکار گیری اینترنت و استفاده از تلفن همراه که بخصوص در نسل جوان و نوجوان بیشتر مشاهده میشود،زبان فارسی دستخوش آسیب و تغییرات بسیار نا خوشایندی شده است.تایپ فارسی با حروف لاتین معضل بزرگیست که اگر زودتر اصلاح نشود لطافت و زیبایی زبان فارسی را در جنبه های نوشتاری و گفتاری از بین خواهد برد.پس باید بیشتر و بیشتر از پیش به امر زبان آموزی در مدارس اهمیت داد. تا دانش آموز ما فردا در مسیر موج رسانه ها و زبانها از فرهنگ و تمدن و پیشینه کهن و ارزشمند خود در زبان فارسی جدا نماند. بکارگیری هنر در اجرای این مهم و رسیدن به اهداف حوزه زبان آموزی مقوله ایست که باید بیشتر بدان توجه نمود. این امر هم در ساعات هنر عملی است و هم در ساعات دروس دیگر. به عنوان مثال در ساعت درس هنر هنگام ساخت عروسک دانش آموزان برای عروسکهای خود نامی انتخاب میکنند و سپس به قصه گویی و یا اجرای نمایش می پردازند در حین این امور چندین هدف تحقق می یابد پرورش خلاقیت،کار با دست و تقویت عضلات دستها، ایجاد اعتماد به نفس و تقویت روحیه سازندگی،رشد مهارتهای کلامی و مبارزه غیر مستقیم با مواردی مانند خجالت و کم رویی و انزوا و... در دانش آموزو تقویت زبان آموزی از راه بیان نمودن قصه ها و انتخاب نامها که اگر معلم آگاه باشد میتواند از اشعار و داستانها و تمثیل های فارسی برای دانش آموزان نمونه هایی بیان کند یا بصورت نوار قصه یا شعر در حین ساخت عروسک ها استفاده نماید تا ضمن ایجاد محیطی فرح بخش دانش آموزان بیشتر با زبان فارسی آشنا شوند و مهرتهای کلامی و شنیداری آنان نیز توسعه یابد.
( مجلات رشد معلم و آموزش ابتدایی با توجه به مقالات حوزه زبان آموزی)
۱۳۸۷ آذر ۲۴, یکشنبه
زیباییهای تدریس هنر در مقطع ابتدایی
تدریس هنر در مقطع ابتدایی بسیار بسیار لذت بخش است و شاید به جرات بتوان گفت در هیچ مقطعی تا این اندازه با هنرجویان خلاقی سرو کار ندارید.دانش آموز ابتدایی دنیایی از لطافت و خلاقیت و خلوص را با خود دارد. اغلب بسیار علاقمند است که چیزی بسازد و ثمره تلاش خود را ببیند. برایش بسیار شگفت انگیز است که مثلا با استفاده از چند برگ هم میتوان یک اثر هنری زیبا خلق نمود. او فقط باید توسط شما راهنمایی شود،و بعد اجازه بدهید کار مسیر خودش را دنبال کند.او را مجبور و مقید نکنید که حتما به شیوه ای که می خواهید کارش را انجام دهد چه بسا شیوه او بسیار خلاقانه تر از شما باشد. بارها در کلاسها شاهد این موضوع بوده ام.بخصوص در زمینه کاردستی.بچه ها عاشق این هستند که بسازند و خلق کنند.این لذت که لازمه رشد آنهاست را از آنان دریغ نکنیم.بسیاری مواقع اصلا نیازی به صرف هزینه بالا نیست و از بسیاری وسایل بدون مصرف نیز میتوان بهره برد که خود این روش نیز به رشد خلاقیت آنان کمک شایانی مینماید.
( با نگاهی به مقاله: معلمان از تجربه های خود سخن می گویند....مجله رشد آموزش ابتدایی شماره 5)
تصویر: عروسک سازی با کاموا -ساخته شده توسط فاطمه ابوطالبی و زینب باقریه دانش آموزان کلاس سوم ابتدایی دبستان ریحانه ناحیه 3 مشهد.
تاثیر درس هنر در یادگیری سایر دروس
"زمانی که دانشمندان به پژوهش می پردازند،در واقع در حال بکارگیری هنر هستند."
ان .ال گیج
هنر یکی از راههای شناخت و ادراک انسان از جهان و پدیده های هستی است. از این رو چیزی را آشکار می سازد و این راز گشایی و پرده برداری بی نظیری از دانستن است که " زیبایی شناسی" نام دارد.هنر بخصوص در دوران آموزش ابتدایی به بروز خلاقیت در دانش آموز می انجامد و این امر خود بستری است برای تامل و تفکر او در محیط پیرامون و طبیعت و چه بسا کشف بسیاری رازها و زیباییهای نهفته در عالم. بیشتر نوابغ و دانشمندان افرادی بوده اند که نگاه ویژه ای به محیط پیرامون خود داشته اند،شاید افتادن سیب از درخت چندان موضوع عجیبی نبود اما نیوتن با نگاه ویژه خود و تامل در هستی از دل این پدیده ساده موفق به کشف قانون جاذبه شد که خود تحول بسیار عظیمی در دانش بشری بوجود آورد.لئوناردو داوینچی تنها یک نقاش چنان که بسیاری می پندارند نبود بلکه او یک هنرمند و دانشمند خلاق و مبتکر نیز بود .مردم جهان هنوز هم از دستاوردهای او متحیرند.لئوناردو برای خلق هر اثری،علوم،نوشتن و طراحی کردن را با هم تلفیق میکرد. هر عنصر موجب بهبودی عناصر دیگر میشود وبه ادراک کمک میکند. هنرهای تجسمی راهی برای شناخت و یادگیری بهتر دانش آموز فراهم میکنند.اغلب تدریسی که با ارائه تصاویر ،فیلم و در مجموع رسانه های دیداری و شنیداری باشد موضوع را واضحتر می سازد و یادگیری ماندگارتر است.هنر این قابلیت را دارد که در کنار تمامی دروس در امر تدریس و یادگیری نقشی فعال ایفا کند آیا نمی توان در درس تاریخ از اجرای نمایش بهره گرفت؟ ویا در درس علوم از روش قطاعی(کلاژ) و یا مجسمه سازی در یادگیری بسیاری از مفاهیم استفاده کرد؟در واقع اولین درس هنر تفاوت دیدن و نگاه کردن است که این خود خلاصه درس علوم است.نگاه تازه به هستی و طبیعت و کشف پدیده ها. امروزه دانش آموز ما در جهانی زندگی میکند که سرعت پیشرفت تکنولوژی و علوم بسیار سریع است اگر بخواهیم او را برای فردا آماده کنیم باید نگاهی به شیوه های آموزش خود داشته باشیم و توجه بیشتری به مقوله هنر و اهمیت تدریس و بکارگیری آن در مقطع ابتدایی بصورت اصولی و درست.(با نگاهی به مقاله:یادگیری به شیوه داوینچی ، نویسنده حسن شرفی.مجله رشد آموزش ابتدایی شماره 2)
اشتراک در:
پستها (Atom)