۱۳۸۷ آبان ۲۴, جمعه

تصویر سازی با برگها تجربه بسیار خوبی برای دانش آموز ابتدایی است این کاردستی چندین ویژگی مثبت را دنبال میکند:

1.دانش آموز تفاوت دیدن و نگاه کردن را متوجه میشود و ضمن جمع آوری برگها به اندازه،شکل،و رنگ آنها توجه می کند. و از این راه بیشتر طبیعت را میشناسد

2.دانش آموز به این نکته پی می برد که همیشه برای انجام یک کار هنری نیاز به صرف هزینه نیست.و میتوان گاه با ساده ترین موادی که موجود هستند کار هنری انجام داد.

3.خلاقیت و تفکر دانش آموز رشد میکند و اگر این کار همراه قصه گویی و داستان نویسی باشد کمک بسیاری به امر زبان آموزی در این مقطع می نماید.

4. و اینکه ضمن ساختن این کاردستی اهداف درس علوم و هدیه های آسمانی هم در کلاس عملی میشود زیرا تامل در طبیعت از راههای خدا شناسی است.

( مجلات رشد آموزش ابتدایی شماره 2 و 5 )


۱۳۸۷ آبان ۲۳, پنجشنبه

سادگی و خلوص در هنر کودکان

درهنر کودکان بسیار شاهد آفرینش آثاری هستیم که از درجه خلوص و سادگی بالایی برخوردارند به شدت ناب و تازه اند و گاه بسیار چکیده و موجز با بیننده سخن میگویند.نکته جالب توجه اینجاست که همه ی ما پس از پشت سر گذاردن کودکی از این ناب بودن و زلالی فاصله میگیریم مگر عده معدودی که همواره کودک میمانند,نه به لحاظ سن بلکه به لحاظ تازگی و زلالی و خلوص و این را میشود در نگاهشان به زندگی در منششان و آثارشان به خوبی مشاهده نمود.عده بسیاری از هنرمندان و شاعران را میشناسیم که همواره این بعد از وجود خود را تازه نگاه داشتند و همین ویژگی عامل خلق آثاری بکر و تکرارنشدنی بوده است.بزرگانی مانند ژازه طباطبایی،پل کلی،
ماتیس،رودن ؛چارلی چاپلین ،سهراب سپهری و.............بیشمار هنرمندان و بزرگانی که همواره به قول سهراب روحشان در جهت تازه اشیا جاری بود.پس چه خوب است که درکودکی به این بعد بها داده شود تا پایه های خلاقیت در بزرگسالی مستحکم گردند. تصویر بالا مربوط به کاردستی دانش آموز سال اول ابتدایی دبستان ریحانه است.که بسیار مرا شگفت زده کرد. کودک به سادگی با استفاده از خمیر بازی یک مار درست کرده در واقع یک اثر کاملا مینیمال است. به نوار سبز رنگ مارپیچ و چشم بزرگ قرمز مار توجه کنید به نظرتان جالب نیست؟

۱۳۸۷ آبان ۲۱, سه‌شنبه

حجم سازی با گل سفالگری





کار با گل سفالگری را می توانید از سنین پیش از دبستان آغاز کنید خاصیت شکل پذیری گل برای کودکان بسیار جذاب است و این روش سالم تر از خمیرهایی است که مواد شیمیایی رنگی دارند البته در سنین پایین که کودک ممکن است ماده یا دستش را به دهان ببرد میتوانید از خمیرهای خوراکی استفاده کنید مثل خمیر نان. در هر حال کودکان بسیار در این روش از خلاقیت خود استفاده میکنند و میتوانند حجمها را پس از خشک شدن رنگ آمیزی کنند. اغلب با استقبال زیادی از طرف دانش آموزان برای سفالگری مواجه میشوید بهتر است گلها را از قبل برای هر نفر به میزان برابر کنار بگذارید و تعدادی دستمال و سفره پلاستیکی بهمراه داشته باشید تا روی میزهای کلاس پهن کنید. البته در صورتی که امکان ایجاد یک کارگاه هنری مخصوص ساعت هنر در مدرسه داشته باشید در وقت صرفه جویی میشود و دانش آموزان با آرامش بیشتری کار میکنند (تصاویر مربوط به آثار دانش آموزان دبستان ریحانه مشهد پایه پنجم)

ادامه میوه ها 2


۱۳۸۷ آبان ۱۹, یکشنبه

ادامه میوه ها







یک کاردستی فوق العاده برای سالهای سوم تا پنجم دبستان





ساخت حجم با میوه ها تجربه بسیار جالبی برای کودکان است. راستش زمانی که کتاب "میوه ها" را(از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان)دیدم و تصمیم گرفتم آنرا در کلاس با دانش آموزانم تجربه کنم گمان نمیکردم استقبال آنها اینقدر زیاد باشد.بچه ها از دیدن تصاویر کتاب که طرح و اجرای آقای حمید ترابلی است خیلی به و جد آمدند و با انگیزه زیادی شروع به کار کردند. البته یک جلسه کتاب را میبینیم و درباره تفاوت دیدن و نگاه کردن صحبت میکنیم و در جلسه بعد آنها بدون اینکه از کتاب استفاده کنند آزادانه به کار مشغول میشوند برای اتصال میوه ها از خلال دندان استفاده میشود و استفاده از چاقو برای برش در این سالها بهتر است توسط معلم یا بزرگتر انجام شود . بچه ها خیلی خیلی به این کار علاقه نشان دادند. تصاویر بالا کار دانش آموزان ابتدایی دبستان ریحانه ناحیه 3 مشهد است.
میوه ها به مراتب راحتر از هسته ها متصل میشوند و بدلیل تنوع رنگ جذابیت زیادی برای کودک دارند

ساخت حجم یا نقش برجسته با هسته ها و دانه ها

کودکان در سنین قبل از دبستان و دبستان علاقه بسیار زیادی دارند که کاردستی بسازند. معمولا از ساختن یک شی بسیار لذت
میبرند بخصوص که این کار زود نتیجه بدهد. کودک در سنین پایین صبر و حوصله ساعتها کار را ندارد و دوست دارد سریع
به نتیجه برسد اگر نه غمگین و خسته خواهد شد و کار را رها میکند . توجه به این نکته بسیار ضروری است که کاردستی و در کل
کار هنری مطابق سن کودک انتخاب شود تا ضمن کمک به رشد مهارتها و خلاقیت های کودک و همچنین تقویت اراده و اعتماد به
نفس احساس شادمانی و آرامش را به او ببخشد و او را به هنر علاقمند سازد در غیر این صورت اجبار در انجام کاری که از عهده
کودک خارج است اثرات زیانباری برای او بدنبال خواهد داشت.
استفاده از حجم های طبیعی مانند سنگ،صدف،میوه ، هسته و دانه و.............کار ساخت مجسمه را عملا تسریع میکند و کودک
نگاه کردن به طبیعت را می آموزد. البته در کار با هسته ها و دانه ها چسباندن روی سطح کاغذ یا مقوا برای کودک آسانتر از حجم سازی است. مگر اینکه در چسباندن هسته ها به یکدیگر به او کمک کنید.
میتوانید به کتاب " هسته ها" از مجموعه " دوباره نگاه کن" کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مراجعه کنید . اما توصیه ام این است که هیچ گاه به کودکان الگو ندهید بگذارید آزادانه به خلق آنچه در ذهن دارند بپردازند با این روش به کودک امکان رشد و اعتماد به نفس را میدهید.

تصویر کار دانش آموز سال پنجم ابتدایی دبستان شهادت ناحیه 3 مشهد